Sunday 14 December 2008

Muren, Hurum

Dette er et helt fantastisk dykk. Målet er den såkalte jetéen, som er en undervannsmur på vestsiden av Kaholmene, bygget for å tvinge skip som Blücher til å velge østsiden. Det står litt om jetéen i artikkelen om Oscarsborg festning på Wikipedia. Muren består av store steiner stablet bratt oppå hverandre.

Kombinasjonen tidevann og mur skaper voldsom strøm. Det er noe anemoner liker, og det som gjør muren til en opplevelse er nettopp at den er fullstendig overgrodd av sjønelliker, tettere enn vi har sett noe sted (Marianne: "Vi var i fluffeland!"). Strømmen gjør riktignok også at dette kanskje ikke er et egnet sted for den helt ferske. Vi har kun holdt hos på nordsiden av muren, og utenom anemonene fant vi ikke så mye dyreliv, men jeg lurer på om jeg ikke har snappet opp at det skal være mer på sørsida. Vi dykket tilfeldigvis i makrellsesongen her, og fikk besøk av en makrellstim.

Adkomst: Liten avstikker fra RV23 (tunnelen under fjorden), på Hurumsida. Koordinater +59° 39' 52", +10° 36' 0". Veien ned til sjøen er trang og bratt. Praktisk med parkeringsmuligheter helt nede ved vannet.


View Larger Map

Det står et oppslag fra NDF her, som formodentlig skal bidra til at dykkere og lokalbefolkning kommer godt over ens. Les og ta hensyn. Med en gang en kommer ned til vannet ser en hvor muren går, strømmen over toppen av muren er ikke til å ta feil av.

No comments:

Post a Comment